Miten ymmärrämme kaikkea sitä käsittämätöntä, mikä on meidän ympärillämme ja ulkopuolella? Ilmastonmuutoksen kaikista vaikutuksista emme tiedä, mutta metsä meidät vielä pelastaa – jos jokin.

Metsätilallisena saan tarkastella metsää erilaisista näkökulmista. Metsänhoidossa turvaudun paljossa alan asiantuntijoihin. Heiltä  olen saanut ainutlaatuista oppia metsän lukemisessa. Metsä on myös kokemus ja ajattelun kirvoittaja. Metsä meitä suojelee ja hoitaa. Merkillisellä tavalla oma maapohja tuntuu tukevammalta kuin vieras. Metsän filosofia on tuntemattoman tutkimista.

Paras johdatus metsän filosofiaan on kuvattu kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven Seitsemän veljestä teoksen ensimmäisen luvun ensimmäisessä kappaleessa:  ”…Silloinpa Jukolan isäntä, pitäen enemmän huolta jälkeentulevainsa edusta kuin omasta parhaastansa, otti vastaan osaksensa kulon polttaman metsän…”

Siinä on metsän filosofian ydin sanottu ja kirjoitettu ja valintojemme luonne kuvattu  jo kohta 150 vuotta sitten! Jokohan olisi meidän aikamme havahtua?

Sivu täydentyy!